Влез    Регистрация

Проект - Картографиране на сънища

Практики по сънуване
  • Автор
    Съобщение

Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот ninma » Пон Яну 14, 2008 1:40 pm

Картографирането на сънища или съставянето на карта на сънуваната реалност е метод за постигане на осъзнаване по време на сън. Разработен е от Хакерите на сънища (http://dreamhacker.narod.ru/index1.htm)

Първата стъпка по пътя към картографирането е воденето на дневник на сънищата, в който редовно да се записват всички сънища. Основното внимание обаче се отделя не на сюжета, не на това, което се случва в съня, а на местността, където се развиват събитията. Сюжетът се описва с не повече от няколко думи, но мястото се опива в детаили и се рисува. Когато се съберат няколко десетки такива сънища, може да се пристъпи към съставянето на картата – опит за обединяване на пеизажите от различните сънища в едно цяло. При това не е толкова от значение крайният резултат , колкото въвлечеността в работата.

В началото на картата има много бели петна, много парчета които не пасват, но постепенно празните места се запълват и сънната реалност придобива контури. Тук настъпва много важен момент: по време на поредния сън, човек осъзнава, че е бил на това място и преди, вниманието му е надделява и той се „събужда в съня” – сънят става осъзнат.

Още с първите опити за картографиране на сънуваната реалност, осъзнаването рязко се повишава и започват да изплуват голям брой забравени сънища и спомени от сънуваната реалност. Ако се продължи с картографирането достатъчно дълго, човек започва да се осъзнава по време насън все по-често и да си спомня все повече елементи. В един момент преградата изчезва и човек изведнъж си спомня всички сънища които някога е сънувал – като порой.

Важно място в картографирането заема опознаването на структурата на сънуваната реалност. Със заспиването, ние не просто попадаме в сън, но се оказваме в така наречено мехур на възприятие . Това е късче виртуално сънувано пространство. Своеобразна сфера, вътре в която за нас се разиграва един или друг сюжет.

В нормалния сън, ние не осъзнаваме границите на това пространство, поради което приемаме всичко което се случва за истина. Често се случва сънувачът да се отвлече от поставената цел, тъй като по пътя му възникват различни препятствия. Но ако е непреклонен, то съществува реална възможност да достигне до края на мехура на възприятие, в който е попаднал. Той буквално се опира в преграда (своеобразната завеса на света) – границата на сънувания мехур на възприятие. Нещо подобно на кино, в което филмът тече пред очите ни, но ако се приближим по близо, ще докоснем екрана.

По такъв начин сюжетите на всички наши сънища се разгръщат в един или друг сънуван мехур на възприятие. Преходът между тях се определя от сложна верига транзити – своеобразни сънувани портали. Ако обърнем внимание на прехода от един сън в друг можем да забележим че всеки път е свързан с конкретен елемент. По такъв начин, изучавайки ситемата от транзити, сънувачът може по желание да се премества в произволен нужен му мехур на възприятие.

И тук е връзката с картографирането на сънищата. Съставяйки карта на сънуваната местност, внасяме в сънувания свят елемент на подреденост, създавайки опорни точки. Когато обединим и свържем различни участъци от картата, същевременно обединяваме и отделните мехури на възприятие /сънища/. Напр. всички части от различни градове, който някога сме посетили или видели насън се свързват в един град - Града. И не само градовете – това се случва със селата, полетата, горите, реките и моретата. Стотици и стотици разпръснати някога мехури на възприятие се обединяват в странна, но напълно свързана картина.

Картата на сънуването има непривична ориентация. Изхождайки от това, че сънувания свят е огледален по отношение на реалния, посоките са променени. Така запад и изток остават на мястото си, а север и юг сменят местата си. Оказва се, че доста преди хакерите на сънища, до това обръщане на посоките при картографиране вече са стигнали даосите и северните шамани.

Особено място в картата на сънуване заемат т.нар. гранични предели. Те обикновено са море, пустиня, планина или гора – т.е. природни обекти. Обикновено в центъра на картата е разположен нашия дом. Особеност на този обект е, че той се намира в зона на трансмутации. Например, ако сънувачът често е сменял местожителството си, то макар обектът постоянно да се променя произволно, винаги си остава ДОМ. Това трябва да се приема спокойно, тъй като целта на картографирането е не създаването на карта като такава, а самата работа по подредбата на сънувания свят. И картата в този случай е трик за постигане на определена цел. А именно – осъзнаване по време на сън и „взрив” на сънувана памет. Когато свикнем да разпознаваме насън местата, които вече сме посетили, "събуждането" става много по-лесно. С времето се изменя и сънуваческата памет – сънувачът започва все по-често да си спомня свои стари сънища – отначало инцидентно, а после се получава лавинообразен ефект. Изведнъж си спомнияш всички сънища, които си сънувал и можеш да ги нанесеш на картата в детайли.

Хакерите считат, че след този момент човек започва да сънува истински. Тогава осъзнатите сънища стават контролирани, а сънуването става пълноценна среда за действие. Заличават се границите между тази и сънуваната ралност.

Изследвайки сънуването, хакерите забелязали нещо интересно – че посещаването на някои сънувани места предизвиква рязък приток на енергия. Подобрява се способността да осъзнаваш, повишава се жизнения тонус. Физически се забелязва като подмладяване. Изхождайки от това и от някои други наблюдения, хакерите правят извод, че произтича възвръщане на нашата собствена енергия, загубена или по-скоро отнета. Съществуват 5 основни места, откъдето можем да възвърнем светимостта си и всяко от тях има отражение в картата на сънуваната реалност. Местата може да са различни при различните хора, но си приличат в това, че обикновено са охранявани от врагове или чудовища. Твоята задача е да проникнеш там, независимо от опасностите и да намериш някакъв предмет, обикновено нещо красиво като амулет, скъпоценност, старинна книга. Ако успееш да достигнеш до предмета и да го вземеш – получаваш бонус във вид на приток на енергия. От 4 места можем да си вазвъщаме енергия. Петото се отличава с това, че макар и енергията оттам лесно да се събира, е почти невъзможно да се усвои и задържи след това. Обикновено 5-тото място се асоциира при сънувачите с многоетажна сграда с множество коридори и стаи: това може да е училище, затвор, казарма, общежитие, летище, болница, хипермаркет, голяма административна сграда или нещо подобно.

Важно е да се контролира излъчването на емоции при осъзнаването по време на сън. Това не е лесно, но е наложително. Иначе програмата на сънуване засича осъзналия се сънувач и се опитва полека да го отстрани – за да не нарушава равновесието с емоционалните си изблици. Това става като или чрез енергиино изчерпване го връща към обикновен сън или като просто го отхвърли/изплюе, при което той се събужда.
5 is a daemon.
ninma
Модератор
 
Мнения: 26
Регистриран на: Нед Яну 13, 2008 12:30 am

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот Shin » Пон Май 03, 2010 1:33 pm

Искам да потвърдя с лични наблюдения някои от нещата написани тук. Когато преди време започнах да картографирам сънищата си, наистина осъзнаванията ми, като че ли зачестиха. След известно време успях и да навържа териториите от различни сънища помежду им, а за територията на други сънища, въпреки че не бях намерил допирните им точки с въпросната навързана от няколко територии карта, имах натрапчивото усещане, че знам в каква посокоа от нея се намират. Също така наистина отвреме навреме започнах да си спомням стари сънища, които са се развивали на същите места, които съм картографирал, включително сънища, които съм сънувал преди 10 години и повече и съм готов да се закълна, че оттогава никога не се бях сещал за тях. Постепенно занемарих картографирането, тъй като вниманието ми беше отвлечено от други неща и сега си давам сметка, че малко след това попаднах в тъмен период, в който повече от месец не бях имал ОС-ове. Възобновявам картографирането. :]
Неуспешният опит е половин крачка напред.
Аватар
Shin
Участник
 
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Май 03, 2010 11:47 am

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот wtff » Вто Май 01, 2012 4:33 pm

Здравейте, тук съм отскоро. Четох няколко книги за хакери на сънища и съм заинтересован от техниките които ползват. Започнах със запомнянето на сънищата и записването им. Сега успявам да помня до 4-5 сънища на вечер. Трябва да премина към картографирането им, но не успях да разбера как точно се прави, трябва да се прави карта на всеки отделен сън или на всички сънища местностите се нанасят на същата карта? Как точно да се картографират местностите? Да се записва само името или да се рисува, всяка местност на отделна карта ли трябва да бъде и как после да се свържат заедно? Какво значи, че може да има отначало бели петна на картата?
Може ли някой да ми изясни тези неща. Благодаря предварително за помощта!
wtff
Скаут
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Май 01, 2012 4:20 pm

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот mirro_75 » Сря Яну 08, 2020 3:26 pm

Интересен youtube канал на руски хакери на сънища
https://www.youtube.com/watch?v=6-UyLdV ... 0W&index=1
mirro_75
Сънуващ
 
Мнения: 50
Регистриран на: Пон Май 16, 2016 2:56 pm

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот вдъхновител » Чет Яну 09, 2020 12:05 pm

Браво mirro_75 без да искаш ми насочи вниманието към това в скобите :clap: тоя откъс ме развесели .... понеже го преживях и описах по подобен начин :rofl: не само се докоснах до екрана, ами направо екрана залепна за физиономията ми и както и да въртях главата образите се разтягаха, и по важното е че не можех да дишам нормално :rofl:
viewtopic.php?f=44&t=717&start=570

В нормалния сън, ние не осъзнаваме границите на това пространство, поради което приемаме всичко което се случва за истина. Често се случва сънувачът да се отвлече от поставената цел, тъй като по пътя му възникват различни препятствия. Но ако е непреклонен, то съществува реална възможност да достигне до края на мехура на възприятие, в който е попаднал. Той буквално се опира в преграда (своеобразната завеса на света) – границата на сънувания мехур на възприятие. Нещо подобно на кино, в което филмът тече пред очите ни, но ако се приближим по близо, ще докоснем екрана.
Аватар
вдъхновител
Активно сънуващ
 
Мнения: 1151
Регистриран на: Пет Дек 12, 2014 10:42 am

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот mirro_75 » Пет Яну 10, 2020 10:11 am

Вдъхновител, имаш ли карта на твоите астрално-квантови пътешествия ? :hm:
mirro_75
Сънуващ
 
Мнения: 50
Регистриран на: Пон Май 16, 2016 2:56 pm

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот вдъхновител » Пет Яну 10, 2020 12:45 pm

Не нямам. За първи път научих от хакерите на сънища че някой си прави труда да прави такава. Дали е полезна, или не ? всеки изследовател сам да си отговаря на този въпрос. Лично аз не почувствах нужда да я правя. Единствено започнах дневник на съновиденията и това което пиша тук. С какво дневника ми е полезен - караме да се сещам да го попълвам преди да съм забравил сънищата, а писането тук ..... ами по някога, като съм зациклил все някой ми помага дали с пост, въпрос и други. Вярвам, че няма вътре и вън, а и съм го преживял , разликата е само, спрямо какво се движи информацията и ние задаваме етикети вън - вътре. Но това си е мое преживяване и не ангажира никой и нищо с него. Но ако си позволя да поразсъждавам за какво ми е тази карта?
Хакерите казват:

Първата стъпка по пътя към картографирането е воденето на дневник на сънищата, в който редовно да се записват всички сънища. Основното внимание обаче се отделя не на сюжета, не на това, което се случва в съня, а на местността, където се развиват събитията. Сюжетът се описва с не повече от няколко думи, но мястото се описва в детайли и се рисува. Когато се съберат няколко десетки такива сънища, може да се пристъпи към съставянето на картата – опит за обединяване на пеизажите от различните сънища в едно цяло. При това не е толкова от значение крайният резултат , колкото въвлечеността в работата.

Прекрасно някой ми дава рецепта от прави това и неправи онова. :rofl: ами несериозно е ;8) , знаеш какво се случва когато следваш рецепти точно определен резултат. С една дума тия изследователи предлагат диференцирация подход за изследване на преживяваното, а именно разлагат видяното на части, но сбора от тези части не прави видяното. Дай да дам следната мисъл мисля че е добра за случая:
Слушането/виждането/ е изкуство. За да може човек да слуша истински, трябва да се откаже от своите предубеждения, от предварително изработените представи, от всекидневната дейност. Когато човека е в състояние, при което може да възприема онова, което му се казва, тогава му е лесно да разбира. Той слуша, когато е съсредоточил вниманието си. За съжаление повечето от нас се заобикалят със стена, когато слушат - стена от предубеждения, било то религиозни или духовни, психологически или научни, от дневните си тревоги, желания и страхове. И това е стената, която ни заобикаля, когато слушаме. Така всъщност чуваме нашите собствени шумове или звуци, а не онова, което ни казват. Извънредно трудно е да оставим настрана нашите навици, предубеждения, склонности и нашата съпротива, така че да стигнем отвъд думите, да слушаме така че веднага да разберем онова, което ни казват. Това ще бъде едно от затрудненията ни.

Следването на рецепти ми върши работа само във физическия живот за да мога адекватно да взаимодействам с другите, съобразявайки се с техните системи от убеждения, но живия живот не е това, в частност само човека, той е цялостно възприятие на всичко вътрешно и външно .... наблюдаващ и възприятие е едно, ако се заиграеш да ги разделиш се появява дуализма/ума/ а от там :wow: объркване и безброй въпроси. Защо наблюдаващ - наблюдавано е едно , ами в ОС връзката между двете е мисълта ..... ти наблюдаващия виждаш наблюдаваното и в момента на появата на мисъл наблюдаваното се променя, кой промени наблюдаваното? Да в енергийния свят е по лесно за разбиране и преживяване, за разлика от физическия със всичката си инертност и ограничения. Поне при мен, така стоят нещата, но няма причина при тебе да са по различни , та нали ориджина ни е един :rofl:
Аватар
вдъхновител
Активно сънуващ
 
Мнения: 1151
Регистриран на: Пет Дек 12, 2014 10:42 am

Re: Проект - Картографиране на сънища

Мнениеот mirro_75 » Съб Яну 11, 2020 2:08 pm

Съвременните хакери дават доста различни интерпретации на картографираните си карти. За някои те са входове към паралелни реалности, за други картата е свързана с нашето тяло като цяло, т.е. с енергийните центрове, които са основата на личостта. За трети пък картографията е т.нар. психотерапия чрез активно въображение. При това не спорят помежду си, всеки си действа според неговото описание,и не се бърка в другото. Иначе се сетих за една техника за влизане в ОС, за която не съм чел никъде, но тя имаше бум сред децата в моето училище, НО не я препоръчвам на никого :no: , защото може да доведе до лоши последици. Става въпрос за изкуствено влизане в т.нар. сънен паралич чрез притискане на диафрагмата от второ лице. Веднага се навлиза в ОС, защото съзнанието е будно, но тялото е приспано. :no: И в Щатите от време на време има епидемия от деца, които играят на нея, и се счита че е опасна, въпреки че не се сещам някой да е починал от нея.
mirro_75
Сънуващ
 
Мнения: 50
Регистриран на: Пон Май 16, 2016 2:56 pm

Назад към Сънуване - практика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта