Влез    Регистрация
  • Автор
    Съобщение

Японец създаде най- точната карта на света

Мнениеот Silviya M » Сря Ное 02, 2016 9:42 pm

Японски архитект представи може би най-точната карта на света, съобщи Daily Mail.

За да създаде карта с перфектните пропорции, Хаджиме Нарукава (Hajime Narukawa) разделя земното кълбо на 96 плоски триъгълници, които прехвърля на тетраедър. После изображението се "разгръща" в правоъгълник като запазва пропорциите на сушата и океаните.

Нарукава нарича своя новаторски метод за съставяне на карта AuthaGraph.

Картата спечели Голямата награда на Япония в конкурса за дизайн.


Изображение
Картата на света, с която сме свикнали, известна като карта на Меркатор, е много неточна - в нея Антарктика и Гренландия са силно деформирани.

Японският художник и архитект смята, че е решил този 447-годишен проблем с неговата "оригами карта", представяща сушата и моретата възможно най-точно.

Какво не е наред с картата на Меркатор?

Ние погрешно смятаме, че Европа е по-голяма от Южна Америка, а Тихи океан с размерите на Атлантическия океан. Защо?

Причината е равноъгълната цилиндрична проекция на Меркатор. Тази проекция запазва ъглите между направленията меридианите и паралелите. Меридианите тук са успоредни линии, на еднакво разстояние, а паралелите са линии, разделени от разстояние, равно на разстоянието между меридианите близо до екватора като това разстояние се увеличава значително към полюсите.


Деформации в проекцията на Меркатор.

Африка е около 14 пъти по-голяма от Гренландия, а на картата и двете са с почти един и същи размер.
Бразилия е повече от пет пъти по-голяма, отколкото е Аляска, но Аляска е по-голям от Бразилия на картата.
Картата показва, че скандинавските страни са по-големи от Индия, докато всъщност Индия е три пъти по-голяма от всички скандинавски страни, взети заедно.На схемата се вижда и причината за деформацията на площите при проекцията на Меркатор.

Картата на света AuthaGraph се продава на сайта на Нарукава в размер 841 х 594 мм, пълноцветна, на английски и на японски език.

Въпреки че картата показва възможно най-точните пропорции на площите на сушата и океаните, тя също не е съвършена.Картата на Нарукава изглежда, че силно деформира Южна Америка (вляво). Проекцията на Меркатор (в средата) може е неточна, но показва по-близка форма до тази на глобуса (вдясно).

"Картата се нуждае от по-нататъшни стъпки за увеличаване на броя на разделящите я триъгълници, за да се подобри точността й и да бъде официално наречена равноплощна карта," - пише в описанието за наградата за дизайн.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/I ... 61700.html
The Great Path is really No Path. Morihei
Аватар
Silviya M
Активно сънуващ
 
Мнения: 1042
Регистриран на: Съб Ное 29, 2014 12:44 pm

Назад към Отворена практика - на крилете на намерението

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта