Влез    Регистрация

Сталкерска тема

Прикриване / издебване
  • Автор
    Съобщение

Сталкерска тема

Мнениеот Solitary_Hawk » Чет Апр 30, 2009 8:15 am

Работата с веригите от миналото позволява да се възстанови изразходваната енергия и да се освободим от излишния товар. Енергийното ни ниво се повишава. Най-важното след това е да не се товариш с нови незавършени вериги. Трябва да завършваш всичко, което си започнал.
Сталкерите изхождат от схващането, че всяко начинание трябва да се изпълнява с максимална бързина и ефективност и не бива да се размотава с години. И пак трябва да се действа така, че да не се пораждат излишни вериги от събития.


Трябва да завършваме всичко, което сме започнали. Или изобщо да не го започваме. Иначе каква полза да възстановяваме енергията от миналото, ако продължаваме да я пилеем в настоящето?
Такива думи лесно се казват, а лесно ли се изпълняват? На всеки се случва да се захване с нещо, а после да се чуди за какво му е и как да се отърве от него. Или захващаме нещо, после го зарязваме без изобщо да осъзнаваме какво сме направили.

Искате ли да се опитаме заедно да отговорим навъпроса : как да се действа така, че да не се пораждат излишни вериги от събития?
Аватар
Solitary_Hawk
Активно сънуващ
 
Мнения: 149
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 2:50 pm

Re: Сталкерска тема

Мнениеот kopcap » Нед Май 03, 2009 6:43 pm

Ако имаш нещо конкретно предвид - давай. Просто всеки да премисли за себе си как да се превърне в друг човек - този който си довършва нещата докрай - това не е достатъчно. А безупречността сама по себе си променя позицията на СТ на ново място, но колко от нас са наистина безупречни (ако има такъв въобще)?
Неразбирането е втората стъпка към неразбирателството. Първата е нежеланието за разбиране.
Аватар
kopcap
Участник
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Май 02, 2009 11:11 am

Re: Сталкерска тема

Мнениеот Solitary_Hawk » Пон Май 04, 2009 8:18 am

Винаги имам предвид само конкретни неща :)

В деня когато пуснах тая тема загледах някакъв филм за Вилхелм Завоевателя. Знаех, че трябва да излизам и няма да имам време да го догледам, но изобщо не се замислих. Усетих се после, когато осъзнах, че мислите ми са заети с тоя филм. Елементарен пример, но от него си спомних за всички книги, които съм започнал и не съм довършил, за всички идеи, които отначало са ме изпълвали с ентусиазъм, а след месец два са били напълно забравени и т.н.

За какво служи ПМ? Една от целите на тая техника е да пренасочи вниманието ни от дребните ни ежедневни грижи, от себеотразяването към реалността, към случващото се наоколо. Когато изпълняваме верига ние наблюдаваме и очакваме да се случи определено събитие, определена "карта". С ПМ се развиват умения за наблюдения върху себе си и върху света наоколо. Сега остава само тия умения да се приложат за откриване на "започнато и незавършено", все едно, че добавяме още една карта за търсене.

Хващането на "картата" е само първата стъпка, следващата е преценката дали си струва да се захващаме. Може би това означава да се приложат първия и втория принцип на прикриването. Да не се захващаме с дела, в които не сме на своя територия, да не се захващаме с безсмислици, които нищо не ни дават. Защото третия принцип е, че всяка битка е наживот и смърт. До тоя момент трябва да сме преценили можем ли и струва ли да се захващаме и ако решим, че да - оттук нататък няма отказване, трябва да се довърши дори с цената на живота ни.

Разбира се на думи е много по-лесно отколкото на дело... :)
Аватар
Solitary_Hawk
Активно сънуващ
 
Мнения: 149
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 2:50 pm

Re: Сталкерска тема

Мнениеот ema » Пон Май 04, 2009 11:23 am

Това, че всяка битка е на живот и смърт си е доста страшничко. Много висока цена. :?
Това, което си казал е много правилно. Липсва ми друг израз за по-точно изразяване.
Последните няколко дни аз също си мислих за започнатите и недочетени книги. Ама да бяха само книгите.
В Хакерите пише, че ПМ е трудна сталкерска техника. А от друга страна, че ПМ е буквар за първокласници.

Не ми става много ясно, как разбираш, кога е приключил един транзит. И кога веригата е завършета.
Всеки може би е имал такъв въпрос, стоящ... Примерно казвам : "До тук - приключих". После изведнъж се оказва, че е само един определен етап. :)

Започнах книга. Оказа се, че изобщо не ми е понятна. Не е за мен. Какво следва. :)
ema
 

Re: Сталкерска тема

Мнениеот Solitary_Hawk » Пон Май 04, 2009 1:59 pm

Mагията е страшна по начало. Какви неща пишат хакерите, ако всичко е вярно три четвърти от нас ще се откажат, а половината от останалите ще полудеят :) .
И на мен обикновено не ми достигат думи (или може би енергия) за да изразя това, което съм усетил в практиката. Сталкерските принципи мисля че надхвърлят обхвата на ПМ. В най-добрия случай пасианса е спусъка, който може да ги задейства.

Опашката от незавършени дела вероятно се ветрее на километри след мен като опашка на комета. С ПМ, с преглед, малко по-малко ще я съберем, но трябва и да спрем да трупаме на опашката.
Книгата, съжалявам, но ще трябва или да я довършиш или ... да умреш :D . Шегувам се, но нали във всяка шега има и доза истина. Първите два принципа се отнасят за момента преди взимане на решение, преди действието. Въпроса е да не се взимат безумни решения, от които после да се чудим как се откажем. Решенията трябва да са осъзнати и с пълна отговорност, веднъж решено няма отказване. Това важи за всичко, от книгите до заниманията с магия.

Някои транзите са много ясни, например тоя случай : <[6п] [Aп] Пс [7п]> от първата верига. Трябваше да изпратя нещо на колега в съседен град. Задачата не ми беше приятна но трябваше да ида и да намеря човека, по който да го изпратя - 6п. Стигнах до неговия блок, звъннах му, а той се забави - Ап, трябваше да хидя на работа - Пс. Накрая го видях да се клатушка по стълбите - 7п. Дадох му каквото имах да давам и приключих с тая задача. Тръгнах на работа спокоен, енергията се събра обратно.
Случвало ми се е например да се изкачвам по стръмна улица и блока да свърши накрая и, след това идва равен участък и усилието е доста по-малко. И в тоя случай прехода е съвсем ясен, но не винаги е така. Понякога прехода е трудно доловим, понякога изобщо не успявам да го усетя.
Аватар
Solitary_Hawk
Активно сънуващ
 
Мнения: 149
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 2:50 pm

Re: Сталкерска тема

Мнениеот isidoro » Пон Май 04, 2009 6:34 pm

Hawk,ако се "наложи" да се откажеш от прилагането на ПМ,защото "така" трябва...би ли го направил!? Би ли нарушил...собствената си нагласа,за да продължиш напред,хм...?Или света се върти само около хакерите... и пасианса на Медичите!!!???Как ще тръгнеш на война,като се криеш зад стените на своя замък,зад своята ...много удобна нагласа...Ще можеш ли да разбиеш собственото си себеотразяване,което толкова много ти приляга!!!
isidoro
Участник
 
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Мар 31, 2009 7:13 pm

Re: Сталкерска тема

Мнениеот ema » Пон Май 04, 2009 6:42 pm

Книгата я прегледах долу-горе докрая. Прочетох заглавията и разгледах картинките. :D
Тогава и без това не знаех това:

"Останалата част от веригата вече нямаше значение, но той я изпълни докрай - такива бяха правилата.
Независимо дали веригата е реализирана, или провалена, не трябва да бъде изоставяна на произвола на съдбата.
Това се обясняваше с обстоятелството, че една незавършена верига, оставена без надзор, продължава да действа.
И въобще не е ясно до какви последици ще доведе. Пък и трябва да бъде приключена поради необходимия
стремеж към безупречност - щом магът е започнал нещо, длъжен е да го завърши. Само чрез такъв подход думата
му се превръща в закон."

Говоря за тогава, когато няма да имам готова подредена верига. В реалния живот. Кога завършва едни транзит и докъде е веригата. Как разбираш коя е последната мобилна /ли беше/ карта - за край на веригата.
ema
 

Re: Сталкерска тема

Мнениеот ema » Пон Май 04, 2009 6:51 pm

Това е сталкерска тема и става въпрос за ПМ. :)
Тогава, когато тръгваш на война - да можеш да направиш така, че да спечелиш битката. Или, ако я изгубиш - да си дал всичко възможно от себе си. Просто "Буквар за първокласници".
Аз много пъти съм си задавала въпросът, какъв е смисълът на ПМ. Нали легендата разказва, че въпреки всичко направено през нощта от кралицата - сутринта са я обесили...
ema
 

Re: Сталкерска тема

Мнениеот Solitary_Hawk » Пон Май 04, 2009 7:01 pm

isidoro написа:Hawk,ако се "наложи" да се откажеш от прилагането на ПМ,защото "така" трябва...би ли го направил!? Би ли нарушил...собствената си нагласа,за да продължиш напред,хм...?Или света се върти само около хакерите... и пасианса на Медичите!!!???Как ще тръгнеш на война,като се криеш зад стените на своя замък,зад своята ...много удобна нагласа...Ще можеш ли да разбиеш собственото си себеотразяване,което толкова много ти приляга!!!

Всъщност не разбрах какво ме питаш, но възможните отговори както винаги са три:
1. Да, ще мога защото съм велик!
2. Не, няма да мога защото съм абсолютен нещастник!
3. Откъде да знам бе човек, ако се наложи ще видя...
Избери си един. По твой вкус..
Аватар
Solitary_Hawk
Активно сънуващ
 
Мнения: 149
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 2:50 pm

Re: Сталкерска тема

Мнениеот ema » Пон Май 04, 2009 7:08 pm

Има и друг вариант, като този на Дон Хуан - "Просто няма да бъда там." :)
Магическо е. :)
ema
 

Следваща

Назад към Сталкинг

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron