Влез    Регистрация

Проект Lucida momenta

Практики по сънуване
  • Автор
    Съобщение

Проект Lucida momenta

Мнениеот ninma » Нед Яну 13, 2008 6:07 pm

Едноседмична практика с цел повишаване на осъзнатостта, както в "будно" състояние, така и в сънуването.

Работи се по програма, максимално олекотена и съставена така, че да се прави като част от ежедневието. Заниманията следват една и съща схема, като за всеки ден са предвидени различни практики, така че всеки от участниците да има възможност да изпробва различни техники, да съпостави за себе си резултатите и да прецени, кои
са най-ефективни при него. Посочената минимална продължителност на някои от упражненията, при желание и възможност, би могла да се увеличи.

Обсъждането на практиката, споделянето на опита с различните техники и обяваването на програмата за следващите дни ще става в закрит форум.

Всеки, които желае да участва, може да изпрати бележка и ще му бъде даден достъп до там.

Нови участници могат да се включват по всяко време, като просто ще започват практиката отначало и ще имат достъп до обсъжданията и коментарите, направени от другите участници до този момент.
5 is a daemon.
ninma
Модератор
 
Мнения: 26
Регистриран на: Нед Яну 13, 2008 12:30 am

Re: Проект Lucida momenta

Мнениеот ninma » Нед Яну 13, 2008 6:08 pm

Примерна програма за Ден 1

По желание всеки може да изработи сигил за намерението, с което започва конкретната практика. Този сигил НЕ се изстрелва. Може да се използва като образ за концентрация в полусън, а през деня да се разположи на места, където макар и да не е директно пред погледа, ще се забелязва (компютъра, хладилника, портмонето итн)

1. Практика: Проследяване на сънища (обикновени и осъзнати). Най-доброто време за това е веднага след излизането от сън. При добра концентрация, това не отнема повече от няколко минути. Добре е обаче да се водят записки. През първите дни за услеснение може да се направят малки картончета със следните/или подобни/ въпроси, по които да се проследява всеки сън. Подходящо време за това е след събуждане, докато все още имате спомени или поне е възм да възстановите голяма част от съня. Заниманието не би трябвало да отнема повече от 5-10мин.

Въпросите за работа с обикновените сънища включват:
- Определяне темата и основните моменти в съня
- Имаше ли други участници? Кои? Срещали ли сте ги и преди? Промениха ли се в някой друг? Къде бяхте, когатот ова се случи? Разговаряхте ли с тях? Помните ли разговора? Особености във външния вид.
- Къде бяхте? Опишете обстановката. Били ли сте на това място преди? На едно и също място ли бяхте по време на целия сън? Ако не – опишете и другите места които посетихте. Скицирайте разположението на обектите в съня.
- Спомняте ли си нелогични преходи /внезапни промени в декора? Ако да – къде бяхте, когато това се случи и къде попаднахте след това?
- Направете списък на нелогичните моменти/ абсурди от съня, които помните
- Привлякоха ли вниманието ви в съня някакви предмети? Намерихте ли нещо интересно. Опишете.
- Разговори проведени насън – тема – реакция – можете ли да ги възстановите?
- странни същества
- имате ли спомен за силни емоции или реакции – Какво/кой ги провокира? Къде бяхте?
- остатъчни усещания след събуждане

Въпроси за работата с осъзнатите сънища(ако се появят такива):

- определете темата и ключовите моменти в съня
- момент на осъзнаване: ако е при заспиването - използвахте ли някаква техника? Къде попаднахте. Опишете декора. Били ли сте там и преди
- осъзнаване по време на сън – определете спусъка: какво ви накара да се осъзнаете – кое ви подсказа че сънувате; Направихте ли проверка дали сте в сънуване/ reality check?
- Къде се намирахте в момент а на осъзнаването– опишете обстановката. Били ли сте там преди?
- имахте ли контрол над декора и развитието на сюжета или просто наблюдавахте?
- имахте ли контрол над движенията и тялото си? Затруднения? Ако да – какви? Особености на движението (подскоци, летене, плуване, бягане итн)
- усещахте ли плътно сънуваното си тяло?
- бяхте ли планирали да направите нещо по време на ОС и успяхте ли да си спомните поставената задача. Ако да – осъществихте ли я? Ако не – какво ви попречи?
- Стабилно ли беше вниманието ви, лесно ли се разсеивахте? Случи ли се някой детаил да погълне цялото ви внимание?
- Опити за виждане на това което ви заобикаля като енергия? Опишете?
- Енергиино взаимодеиствие с обстановката? Спомен за прилив или загуба на енергия? Къде бяхте по това време? Какво правихте?
- има ли други хора/животни/същества ? Опишете? Срещали ли сте ги преди? Свързвате ли ги с определен спомен/място? Енергийно взаимодеиствие с тях? Разговори?
- Излизане от осъзнатия сън: как се случи – преминахте в обикновен сън, събудихте се или.....? Къде бяхте когато осъзнатостта се изчерпи? Друг път били ли сте на това място? Какво правихте? Имаше ли някой друг?

2. Утвърждения: изречения/мисли, който се повтарят като мантра през деня. Използва се различна мисъл за всеки ден. За днес е: "Всичко това е сън. Аз сънувам”

3. Проверки на реалността: привидно абсурдни въпроси, които се задават през някакъв интервал от време. За всеки ден от седмицата контролният въпрос е различен. Reality check за деня: Зная ли къде съм и защо съм тук? Бил ли съм тук и преди?[

4. Задействане на спусък: цвят за деня - оранжев. Наблюдавайте и регистрирайте всеки момент през деня, когато се цветът се появява около вас. При всяка поява, опитайте да си спомните и последния път, когато го забелязахте. По желание: можете да обвържете появата на цвета с извършването на конкретно действие (напр. спиране на вътр. диалог или проверка на реалността)

5. Стоп техника - по всяко време през деня, като време отнема не повече от минута – вдишаите и издишайте бавно. Усетете че сте здраво стъпили на земята. След това се огледайте и възприемете всичко което ви заобикаля в неговата неподвижност. Не фиксираите вниманието си върху конкретен обект. Не се заглеждайте в нищо. Наблюдавайте всичко едновременно. Накарайте го да замръзне. Задръжте състоянието за изв. време.

Подготовка за сън:

6.Проследяване/преглед на деня: точно като проследяването на сънища, но се прилага към ежедневието. Изпълнява се в края на деня и преди подготовката за сън. Включва:
- местата на които сте били (на4ертаите мини карта на местата които сте посетили и озна4ете със стрелка маршрута си през деня)
- хората които сте срещнали
- осн. събития/ ключови моменти
- силно емоционални реакции през деня
- нетипи4ни ситуации или реакции
- през деня – обелязваите моментите когато усетите ентусиазъм или прилив на енергия, както и моментите на слабост и недостиг на ен.
Отделете за практиката поне 10 мин.

7. Упражнение: Избери тихо, спокоино място. Заеми драконова поза. Изчисти ума си. Не трябва да изключваме за заобикалящия ни свят, напротив, трябва да се вслушаме в него, да следим звуците около нас. Очите са отворени, погледът може да блуждае свободно. Всички грижи, мисли, тревоги на ежедневното съзнание трябва да си отидат, да затихнат. Заглуши вътрешния диалог. В това състояние почувствай, че съществуваш, тук и сега.
Не влизаите обратно във вътрешен диалог, слушаите звуците, които се разнасят около вас. Ти седиш в тишина, но тази тишина не е абсолютна. Някакви звуци, макар и тихи, все пак възникват от време на време. Опитвай да ги отбелязваш, да ги фиксираш в самия момент на възникване, дори и да възникват едновременно. Не можеш да се концентрираш върху един или пове4е звуци, които просто маркираш, защото това би означавало да ги предпочетеш пред всичко останало, т.е да загубиш усещането за пълнота на осъзнаването, всеобхватността. За теб са от значение всички звуци.
Това е упражнението. За тези, които го изпълняват във ваджрасана, продължителността е от порядъка на 10 мин, пове4е не е необходимо. По желание продължителността може да се увеличава.

8. Дихателно упражнение за деня:Вдишайте през лявата ноздра при запушена дясна, като изтегляте вдишваната енергията нагоре към третото око. Визуализирайте я като вибрираща индигова светлина. Отведете я в третото око, а след това-в 6та чакра. Запушете и двете ноздри и задръжте докато преброите до 6.
Издишайте, отново през лявата ноздра, при запушена дясна.
След това сменете позицията, като запушите лявата ноздра и дишате през дясната. Прекарайте отново енергията през третото око в шеста чакра. Задръжте докато преброите до 6.
Издишайте през дясната ноздра.
Повторете отначало като редувате ноздрите. По 4ри дихателни цикъла с всяка ноздра.

9.Визуализация преди заспиване: Разхождате се по дълъг коридор. От двете ви страни има много врати. Оставете коридорът сам да се оцвети и оформи. Продължавайте да вървите. В един момент пред вас се появава врата оцветена във вашия цвят (добре е предварително да изберете кой ще е този цвят и да не го сменяте по вр на практиката) Визуализирате как я отваряте – формулирате намерение за ОС и прекрачете от другата страна. След това можете спокойно да се отпуснете и да заспите. Не е проблем, ако преди заспиването се появяват други мисли и образи. (За жените: изберете врата, която се намира от едната страна на коридора - без зн. от коя; замъжете – вратата е не отстрани, а срещу вас, в края на коридора.)
5 is a daemon.
ninma
Модератор
 
Мнения: 26
Регистриран на: Нед Яну 13, 2008 12:30 am

ПОЯСНЕНИЕ

Мнениеот ninma » Сря Яну 23, 2008 8:02 pm

Понеже във връзка с проекта получавам странни въпроси или коментари от типа "Ами аз напоследък не сънувам" , "Не съм имал осъзнат сън и затова нямам какво да пиша", "Аз не си помня сънищата и няма много смисъл да участвам"...

Обявената цел на практиката е :"повишаване на осъзнатостта, както в "будно" състояние, така и в сънуването. Интересно как първата половина от задачата изчезна някъде по трасето.

Сънищата и проследяването им са само една част от програмата. По-голяма част от заниманията се извършват в "будно" състояние. Който е обърнал внимание, досега би трябвало да е забелязъл че механизмите и схемите на поведение, както и нивото на осъзнатост в ежедневието, не са кой знае колко по-различни от тези по време на сън. Изобщо не е нито нужно, нито задължително през време на работата да се стигне до осъзнат сън.

Това което става в главите ни по време на сън, нито е уникално, нито е от особено значение за някой друг. Идеята на практиката не е да си разказваме един на друг сънищата като махленски клюкарки в кафенето. Описанието на конкретните сънища ни касае, доколкото би помогнало да схванем механизмите и повтарящите се модели.
От значение е системната работа, както и това да развием навика да наблюдаваме и следим за определени неща.

И още веднъж - целта на практиката далеч не се ограничава до това да получим осъзнат сън. Ако в хода на работата това се случи - чудесно - но не го превръщайте в самоцел.

...и не забравяйте да се забавлявате докато работите :P
5 is a daemon.
ninma
Модератор
 
Мнения: 26
Регистриран на: Нед Яну 13, 2008 12:30 am

Re: Проект Lucida momenta

Мнениеот ivancho » Чет Юли 31, 2008 6:01 pm

Здравейте сънувачи.
През 13-годишната ми практика на сънуване никога не съм имал осъзнат сън
през летните месеци /юни,юли,август/.
Алексей Ксендзюк също споменава за подобен ефект в книгите си.
Така че не се отчайвайте ако и вие сте в подобно положение.
ivancho
Скаут
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юли 31, 2008 10:36 am

Re: ПОЯСНЕНИЕ

Мнениеот lexas » Съб Авг 16, 2008 3:27 am

ninma написа:"повишаване на осъзнатостта, както в "будно" състояние, така и в сънуването. Интересно как първата половина от задачата изчезна някъде по трасето.


...и не забравяйте да се забавлявате докато работите :P


Мда, определено на всеки от нас - начинаещите "някакви си" ( сънувачи?) - много ни блазни идеята да сме осъзнати по време на сън, но не и да сме будни през целия ден. А ако не си буден през деня, то най-вероятно ще си останеш дълбоко заспал и през нощта. Това е фундаментална идея може би. Нещо, от което може да се започне. Повишаването на осъзнатостта през деня е нещото, което всеки от нас може да стори. Без да търси магичното, без да търси чудеса, но да действа в "тук и сега", внимавайки за това. ( кретенската рима не е търсена умишлено). Това сякаш е и началото на пътя към реализирането на заветната цел "Познай себе си". Няма как да стане иначе. Чудя се наистина ли осъзнатостта може да бъде навик? Колко странно, но вероятно отговорът ще бъде "да". От друга страна, мислите на чуждото устройство в нас са в основата на нашето здраво спинкане, докато сме будни. Благодарение на това предполагаемо чуждо устройство, в главата ни през целия ден е абсолютен хаос, хвърчат разни мисли, предположения, планове, мечти, всичките толкова нереални, колкото и целият ни досегашен живот. Но ние с радост и ентусиазъм ( и то какъв!) им се отдаваме, развиваме ги, тръшкаме им се, радваме им се... а бе... комедията е пълна, ако някой можеше да ни види отстрани и да ни чете шантавите мисли през цялото време... :mrgreen: Осъзнаването на подобно нещо е изключително плашещ момент, който е способен да те разтърси за доста време.

Е, надявам се това местенце да се разрасне и всички да имаме полза, внасяйки поне малко яснота и будност както през деня, така и през нощта.
Освежи се!
lexas
Активно сънуващ
 
Мнения: 100
Регистриран на: Пет Авг 15, 2008 11:33 pm

Re: Проект Lucida momenta

Мнениеот Халея » Сря Яну 27, 2010 6:10 pm

Здрасти на който още се навърта в тая тема.

Тръгнах да драсна ЛС на ninma, но гледам, че не е активна от доста време, та ще го напиша тук. Включвам се в практикума по сънуване. Бих искала да прочета темата с парола (ако има такова изискване, ще пускам там и моите отчети). И още един въпрос - откъде са взети описаните упражнения в темата "lucida momenta"?
- Illusions, Mr. Anderson. The temporary constructs of a feeble human intellect trying desperately to justify an existence that is without meaning or purpose. You can't win. It's pointless to keep fighting. Why do you persist?
- Because I choose to.
Аватар
Халея
Активно сънуващ
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 5:18 pm

Назад към Сънуване - практика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron