Влез    Регистрация
  • Автор
    Съобщение

Две неща, които ми се сториха интересни

Мнениеот ema » Нед Авг 09, 2009 7:45 pm

В "Изкуството на сънуването" Дон Хуан съветва Кастанеда да се заеме с "една дивотия, която би могла да промени хода на нещата". Казва му, без да се шегува - да си повтаря непрекъснато следното : "че движещата сила на магьосничеството е загадката на събирателната точка". Това повторение на думите, ако го прави достатъчно дълго време, би внесло у него необходимата промяна.
Естествено на Кастанеда му е идело да умре от мъка още докато Дон Хуан е говорел.
В продължение на почти цяла година искрено и ежедневно си е повтарял думите. Резултатите от неговия зеклинателен призив били невероятни. Бил е твърдо убеден, че думите са оказали влияние на съзнанието му. Същият ефект, какъвто оказват физическите му упражнения върху мускулите на тялото.

Второто, което ми се стори интересно е едно изявление на Дон Хуан. Както той се е изразил - най-страшното изявление, което би могъл да направи, и което Кастанеда е подготвен да чуе.
"- Енергията, която е необходима на магьосниците, за да придвижат събирателните си точки, идва от царството на неорганичнитте същества - произнесе той така, като че ли му се искаше да приключи по-бързо с цялата тази работа."
"- Аз избрах следното решение : да взимам енергията им, но да не се поддавам на влиянието им. Това е така нареченото върховно прикриване. То се извършва чрез поддържане на непреклонно намерение за свобода, въпреки че никой магьосник не знае, какво точно представлява свободата."
Дон Хуан е продължил, като е обяснил, че няма друга енергия, която да е ползотворна за магьосниците, а те се нуждаят от много голямо количество, за да извършват свойствените си маневри със събирателната точка.
"- За да се заемат със сънуването, магьосниците трябва да спестят енергия, определяйки по нов начин своята основна настройка, но този метод помага само в началото, при нагласяне на сънуването. Твърде различно нещо е да летиш в други сфери, да виждаш енергията, да оформяш сияйното си тяло и така нататък. За всички тези маневри магьосниците се нуждаят от огромно количество тъмна, чужда енергия."
На въпроса на Кастанеда, как си я набавят, му отговорил - че го правят просто, като ходят в света на неорганичните.
ema
 

Re: Две неща, които ми се сториха интересни

Мнениеот magal » Нед Окт 18, 2009 5:30 pm

Интересното е, че в тази книга, Кастанеда за пръв път казва, че за да може да продължи по пътя на воина човек трябва да вземе...чужда енергия...и още по зле, че без нея нищо няма да се получи.
Дали са неорганични така, както ги описва Кастанеда или нещо друго....като "покровител" или "божество" няма значение. Проблема е, че трябва да играем една игра с сили по големи от нас, да крадем енергия, и да оцеляваме измъквайки се.
Дали не е била това причината да се забъркат хората и с летачите, просто тогава сметките ни са излезли криви ....или кой знае....!
А вие какво мислите?
:ha: :teeth:
Аватар
magal
Активно сънуващ
 
Мнения: 138
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 10:31 am

Re: Две неща, които ми се сториха интересни

Мнениеот kas » Сря Окт 21, 2009 11:06 am

Предполагам това е начина на летачите да оцеляват - предлагайки ума си, те дават начин на защита за дадено същество - в случая хората. Същата тази защита обаче превръща в хората жертви, тъй като загубват осъзнаването, че света, който изграждат е само една защита срещу по-силните от тях същества, а не реалност.
INTENT
Аватар
kas
Администратор
 
Мнения: 428
Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:13 pm

Назад към Сънуване - практика

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron