Влез    Регистрация

Шаблони на храненето

Храната - основата за нашата енергия
  • Автор
    Съобщение

Шаблони на храненето

Мнениеот kas » Сря Фев 11, 2015 12:02 pm

Ще ми се да цитирам откъс от книгата на Вадим Садовой "Смертельные сны о силе" (Опасни сънища за силата), защото често изпадаме в схеми (шаблони) на поведение да се храним "здравословно", да се ограничаваме, гладуваме или пазим диети:

...
— Основният проблем на човека е, че той е в плен на желанията на съзнанието си, което е склонно към излишества поради това, че част от него е чуждородно. Склонността на човешкото съзнание към излишества е своеобразен вид инерция на съзнанието.
— Какво да разбирам под излишества?
— Излишествата са шаблони, които може и да не са шаблони – отвърна Сид неопределено.
— Дай ми пример – помолих аз.
— Например храненето. Човек може просто да хапне, каквото му се дояде и когато наистина е гладен и това няма де и нито излишество, нито шаблон, но ако човек яде по график и все определена храна и през цялото време мисли за ядене, то той има шаблон, който е излишество. Ако човек яде много и не по график, при това когато е гладен и негладен, това е излишество в чист вид. Ако човек яде малко и по график или в съответствие с някакъв ритуал, то това е шаблон на храненето, но без излишество. Или друг пример с работата на човека. Човек може да свърши работата си и да забрави за нея, понеже трябва да извършва всяко действие, сякаш е последното в живота му. Обикновеният човек, правейки нещо, може да мисли за друго нещо или като свърши работата, продължава да мисли как да я направи още по-добре. Със сигурност излишеството при храненето се среща при повечето съвременни жени, а излишеството при работата се среща при повечето съвременни мъже.
— Да, така е, трудно ще срещнеш жена да не се грижи за фигурата си или мъж да не мисли за изкарване на пари – съгласих се аз.
— Средният човек трябва да се научи да контролира желанията си за излишества.
— И как може да стане това?
— Първата стъпка в тази посока е контролиране центъра на желанията на съзнанието. Човек трябва със силата на волята си да спира такива желания. Това е много трудно, защото съзнание, чиито желания се ограничават от волята, започва да се държи непредсказуемо, отчасти поради това, че част от него е чуждородно съзнание. Излишествата са своеобразни силни шаблони и чуждородните съзнания всячески ги подкрепят. Затова е невъзможно да се предскаже реакцията на човека, когото друг човек се опитва да отучи от излишествата. Например, не може да се предскаже дали мъжът ще престане да ходи на работа, ако жена му го обвинява, че ѝ отделя малко време. Също така непредсказуема е реакцията на жена, чийто мъж твърди, че яде много и не се грижи за фигурата си.
— Тези примери са ясни, а има ли други излишества?
— Колкото искаш.
...

INTENT
Аватар
kas
Администратор
 
Мнения: 428
Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:13 pm

Назад към Здравословното и полезно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron