Влез    Регистрация

ОТРОВНИ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Полезни факти за дивите растения и животни
  • Автор
    Съобщение

ОТРОВНИ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Мнениеот азук » Нед Яну 17, 2010 4:24 pm

Мисля, че е важно да ги знаем, за да не стават грешки. ;))
Много от тях, като дигиталисът, черният оман, момината сълза, дори татулът са и лекарства, т.е., важи принципът "дозата прави лекарството". НО! Понякога тази доза е толкова малка, че е практически невъзможно да се уцели в извънлабораторни условия, така че всички домашни експерименти са силно нежелателни!

Ето един материал, който ще обогатя със снимки, доколкото мога:
http://www.bulpress.net/article/13436

Билките могат да лекуват, но и да... убиват
20 август 2009, 16:20

„Само дозата прави веществото отрова или лекарство”, мъдро е заявил Парацелз.
Кои са най-отровните растения в България

Факт е, че отровните растения лекуват много сериозни заболявания. В днешно време в медицината се използват повече от 160 такива вида, защото оказват лечебен ефект при сърдечни болести, а също и като обезболяващо средство.

Отравянето с лечебни растения може да настъпи най-вече през лятото. Най-често при предозиране с такива растения се уврежда нервната система. Вестник “Доктор” ще ви запознае с някои от тях и с тяхното действие. И алармира - бъдете много внимателни!

- Бяла акация. Корените и кората на акацията съдържат вещества, които са вредни за организма и могат да предизвикат отравяния. Симптомите при отравяне: прилошаване, повръщане, резки болки в корема, диария. Може да възникне остра сърдечносъдова недостатъчност. Възможни са резки психични разстройства, гърчове, загуба на съзнание. Първа помощ. Промивки на стомаха с добавен калиев перманганат. Вземайте по 2 таблетки активен въглен на всеки 2 часа. При силно отравяне приемайте валокордин и настойка от глог. Задължително извикайте “Бърза помощ”.

- Аконит. За отровните свойства на това растение са знаели още в древността. Най-отровни са грудките на растението. Жълтите цветове на аконита са много красиви, но не си правете букет от тях. Симптомите при отравяне: слюноотделяне, парене в устата, изтръпване на езика, устните, пръстите на ръцете и краката. Отровеният усеща полазване от “мравчици”, усеща ту студено, ту горещо в крайниците си. Нарушава се зрението, дишането се учестява и става повърхностно. Може да настъпи внезапно спиране на дишането. Кръвното налягане рязко спада, нарушава се сърдечната дейност. Промийте стомаха със слабителни, с активен въглен на всеки 2 часа, направете изкуствено дишане на болния и веднага извикайте “Бърза помощ”.


БЕЛАДОНА И БУЧИНИШ МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ГЪРЧОВЕ, КОМА И ДОРИ СМЪРТ

- Беладона (лудо биле).
Изображение Изображение
Многогодишно тревисто растение с дебели зелени или виолетови стъбла. Големи яйцевидни изострени листа. И цветовете са големи, цъфти през юни и август. Всички части на растението са отровни. Най-често се отравят децата, привлечени от лъскавите плодчета на растението. Достатъчни са 4-5 плодчета, за да се предизвика тежко отравяне.

Симптомите: сухота в устата, хриплив глас, прилошаване, главозамайване, температура, зачервено лице, учестен пулс. В тежките случаи възникват гърчове и халюцинации. Може да настъпи кома и смърт.

Първа помощ: веднага промийте стомаха и извикайте “Бърза помощ”.


- Бучиниш.
Изображение - Воден бучиниш
http://www.strandja.bg/uploads/images/albums/nature/Conium_maculatum2.jpg
http://www.ekoplanin.bg/moreinfo.php?id=262
Двугодишно отровно растение, през първата година много прилича на магданоза(!). Расте по бреговете на езерата и реките.

Симптомите: крайниците натежават, развива се пареза. Смъртта настъпва от пареза на дихателния център. Промийте веднага стомаха и извикайте “Бърза помощ”.


ОТРОВНИ СА СМРАДЛИВИЯТ БЪЗ, ГРАМОФОНЧЕТО И ОСОБЕНО МНОГО ВРАНСКОТО ОКО

- Смрадлив бъз. Плодовете, особено незрелите, са отровни. Отравянето се проявява с некротично действие.

- Вранско око.
Изображение Изображение Изображение
Високо до 35 см, цъфти през юни, узрява през август. Много отровно растение. Плодовете предизвикват повръщане, ако изядете повече настъпва тежко отравяне. Не се използва в официалната медицина. В народната медицина го използват, но много внимателно. Симптомите: повръщане, диария, болки в корема, сухота в устата, страх от светлината, затруднено гълтане, гърчове, халюцинации, потисната сърдечна дейност. Може да се стигне до смърт. Промийте стомаха и извикайте “Бърза помощ”. Помагат яйчен белтък и мляко.

- Грамофонче. Расте по полето, в градините, по краищата на пътя. В народната медицина се използва като слабително и диуретично. Външно се прилага при гнойни рани. Симптомите: прилошаване, повръщане, диария, болки в корема.

- Татул. Листата са големи, остри и зъбчати. Дълги са до 25 см и широки около 5 см. Отгоре са тъмнозелени, отдолу светлозелени. Цветовете са бели големи. Татулът цъфти през август и узрява през септември. В медицината се използват листата. В народната медицина се използва при бронхиална астма, хроничен бронхит, спазми, кашлица. Симптомите при отравяне, както и първата помощ са като при беладоната.

- Зарасличе (оман).

Изображение Изображение
(грудесто зарасличе)...............................................................................................(оман)
http://www.besskincare.com/en/images/stories/Products/Ingredient/Allantoin1.jpg

Има право оголено стъбло, цветовете са виолетови, много рядко бели или розови. Цъфти от юни до септември. Някои алкалоиди от това растение се прилагат за анестезия при хирургични операция. В народната медицина го приемат при глисти и жълтеница. А външно - при счупвания. Симптомите на отравянето: нарушение на дишането и сърдечната дейност, рязко спадане на кръвното налягане, гърчове. Първа помощ: промиване на стомаха със слабителни средства. При спиране на сърцето - изкуствено дишане.


КРАСИВИ, НО ОПАСНИ: ЛЮТИЧЕ, МОМИНА СЪЛЗА, КОПИТНИК - ВНИМАВАЙТЕ С ТЯХ!

- Копитник.
Изображение Изображение Изображение
Вечнозелено растение с бестящи листа и малки цветчета - бели отвън, тъмночервени отвътре. Не се използва в официалната медицина. В народната медицина се използва като слабително и диуретично средство. Особено широко се прилага при възпаление на седалищния нерв. Използва се и за лечение на алкохолизъм.

- Обикновено лютиче. Отровна билка, съдържа токсично вещество. Симптомите на отравяне са прилошаване, повръщане, болки в корема. При предозиране спада кръвното налягане и възникват гърчове. Първа помощ: промийте стомаха със сусамово масло и дайте на пострадалия диуретичен препарат.

- Момина сълза. Цъфти през май, а узрява през август-септември. В официалната медицина се използва при кардионевроза и сърдечна недостатъчност. Сърдечните гликозиди в това растение регулират енергийната и мастната обмяна в сърдечния мускул, подобряват кръвоснабдяването на сърцето. Но те са противопоказани при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

Но самото растение е отровно, всички негови части са отровни. Особено тежки отравяния се развиват при децата. Понякога всичко свършва с прилошаване и повръщане. Първа помощ: промивка на стомаха, очистителна клизма.


ДОРИ НЕ МИРИШЕТЕ ОЛЕАНДЪРА!

- Напръстник (Digitalis).
Изображение Изображение
Digitalis purpurea..................................................................................Digitalis lantataВсичките му части са отровни. Симптомите са прилошаване, повръщане и диария. Рязко намалява уринирането. Първа помощ: промивки на стомаха, слабителни, активен въглен, топли бани. Веднага извикайте “Бърза помощ”.

- Олеандър (Зокум).
Изображение Изображение
http://media.snimka.bg/3570/013394462-big.jpg
Красиво пищно дърво с големи бели, розови и червени цветове. Отровно растение. Опасно е да се опитват на вкус листата и пъпките, опасно е да се диша ароматът на красивите му цветове. В никакъв случай не допускайте сок от олеандър да пръсне в очите ви. Ако подържите в ръце листа и цветове от това растение, след това добре измийте ръцете си със сапун. Симптомите на отравянето: резки болки в целия корем, диария, повръщане, главозамайване, загуба на кожна чувствителност, гърчове. Пулсът първо е забавен, след това е нарушен. Пострадалият се задушава и посинява. Първа помощ. Създайте на пострадалия пълен покой, промийте стомаха му с активен въглен, сложете лед на корема и извикайте “Бърза помощ”.

- Мъжка папрат.
Изображение Изображение
Всички части са отровни. Симптомите са сходни с тези при отравяне с други растения: прилошаване, повръщане, диария, главозамайване, потискане на сърдечната и дихателната дейност, нарушаване на зрението, гърчове. Първа помощ: промийте стомаха със слабителни, болният да приема много течности и топла баня.


ВНИМАВАЙТЕ СЪС ЗМИЙСКОТО МЛЯКО!

В народната медицина змийското мляко се приема във вид на настойки и сок. Труднозаздравяващите рани се посипват с прах от змийско мляко.

При предозиране настъпва пареза на чувствителните нервни окончания, след това се парализира цялото тяло. При силно отравяне може да се стигне до пареза на сърдечния мускул и до смърт. А при локално въздействие води до възпаление.

Симптомите на отравянето са прилошаване, повръщане, болки в корема. Понякога възникват гърчове.

Първа помощ. Промийте стомаха и давайте на пострадалия колкото може повече течности.
Препаратите от змийско мляко са противопоказани при бременност, епилепсия, бронхиална астма, стенокардия. Не трябва да се дават на деца.


ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ОТРАВЯНЕ С РАСТЕНИЯ

Картофи.
В древнотибетската и индийската медицина сокът от картофи се е смятал за една от най-добрите противоотрови. За да се стимулира повръщането при силно отравяне, е полезно да се приема смес от мляко и яйчен белтък.

При отравяния с бучиниш, беладона или напръстник давайте на пострадалия да пие повече оцет, разреден с вода. Ако нямате подръка оцет, народната медицина препоръчва чаша сок от боровинки или касис. Може да използвате сок от краставици, от цвекло също. А и зелев сок.
Полезен при отравяния е девесилът. Използва се отвара от корени на девесил - 20 г на 300 мл вода. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

Някои народи използват копър - семената се смилат и на болния се дава три пъти през 15 минути по половин чаена лъжичка.

Като противоотрова от едно време се използват валерианови корени. Една чаена лъжичка смлени корени на 500 л вода. Сместа ври 5 минути, прецежда се и се приемат по 100 мл на всеки час.
Популярно народно средство е отвара от анасон. В зависимост от степента на отравянето се вземат 5 до15 плодчета и се приготвя отвара с 400 мл вода. Сместа ври 12-15 минути. Изпивате 100 мл и се опитвате да предизвикате повръщане. След прочистване на стомаха изпийте още 100 мл от отварата.

И накрая: категорично се забранява приемът на рициново масло в случай на отравяне. Това може да доведе до увреждане на зрителния нерв и да ослепеете.
Аватар
азук
Сънуващ
 
Мнения: 58
Регистриран на: Нед Ное 22, 2009 3:54 pm

Назад към Оцеляване сред природата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron