Влез    Регистрация

Други любими движения

Практики с доказана ефективност от Ваш личен опит
  • Автор
    Съобщение

Други любими движения

Мнениеот kopcap » Съб Май 02, 2009 11:32 am

Да опишем движения, които от личен опит сме усетили, че са изпълнени с магически заряд. :yes:
Последна промяна kopcap на Пет Май 29, 2009 10:38 am, променена общо 3 пъти
Неразбирането е втората стъпка към неразбирателството. Първата е нежеланието за разбиране.
Аватар
kopcap
Участник
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Май 02, 2009 11:11 am

Огнен Дъх (Fire Breath)

Мнениеот kopcap » Съб Май 02, 2009 12:37 pm

Огнен Дъх (Fire Breath)

1. Застанете с крака на разстояние един от друг, колкото раменете, с релаксирани крака, но заземени, с леко присвити колене. Отпуснете ръце отстрани на тялото с леко присвити пръсти на ръцете. Гръбнакът е изправен, а вратът и раменете релаксирани и поддържате добра стойка/поза. Взрете се меко в далечината.

2. Сега вдишайте през носа, като стегнете мускулите на пиренеума, издърпвайки ги нагоре и едновременно стягате и корема при вдишването. Енергията трябва да се надигне под формата на топлина в зоната на стягането на мускулите, която в този случай е зоната на гениталиите и пиренеума и корема. Продължавайте да дишате по този начин докато почувствате топлината.

3. После се опитайте да издърпате топлата енергия нагоре по гръбнака си и в областта на сърцето. Това се постига като изправите гърба при вдишването, което все още е придружено от присвиване на корема и с по-леко издърпване на пиренеума. Като енергията започне да се изкачва към жадната страна на вашия слънчев сплит, тя ще стане още по-гореща. Сега, със допълнителни вдишвания, придружени от присвиване на корема, отворете плешките отзад на гърба, като ги раздвижите леко, като издадете за тази цел раменете си леко напред и навътре. Това ще качи енергията в областта на сърцето на гърба (еквивалента на сърдечната чакра, но на гърба) и ще почувствате топлината да се разширява в ръцете и дланите ви, което може да причини изпотяване или други усещания в ръцете. Може също да почувствате, че ви обливат топли вълни. Това е нормално.

4. Изправете сгъвката отзад на врата при следващото вдишване. Изисква се присвиване на корема при вдишването, но стягането на перинеума не е необходимо повече. Опитайте се да вдишате със задната част на гърлото си и ушите – т.е. с тила си – тъй като сега вие дишате повече енергия, отколкото въздух.

5. Едно смръкване през задните ви синуси, придружено със стягане на корема, ще изпрати дъха и енергията във вътрешното ви око, което ще се затопли и разшири. Това „око” се намира на около един инч зад челото, на височина точно над носа и между веждите или малко над тях. Окото може да вибрира и да се отвори, ако сте готови. Това е изкл. важно за „виждане” на определени видове енергия по време на лечение. Наведете глава леко напред и позволете на топлината да стане мокра при движението и към предната част на тялото, течната част на вашето тяло. Може да почувствате дори капене, все едно горещо масло или мед се спуска капка по капка през челото ви.

6. Сега изправете глава и течността ще се натрупа на мекото ви небце. Преглътнете този живото-даващ елексир и той ще се разпростре в гърлото ви, отваряйки този център и топейки се надолу.

7. Вдишването за предната част на тялото сега е леко, придружено от дълбоко разширяване на корема. Това позволява на енергията да изпълни предната част, все едно че изливате в мях.

8. Вдишайте топлата течна енергия в сърдечната област, разширявайки горната част на белите дробове. Това ще стимулира меки, нейни чувства на любов. Стопявайки се надолу, енергията ще стигне слънчевия сплит и ще се раздели на две – по една рекичка наляво и надясно. Масажирайте топлото течение във вътрешните органи, далака от ляво и черния дроб, панкреаса и пикочния мехур от дясно. Не забравяйте да разширявате коремната кухина при вдишване.

9. От там енергията продължава надолу, по диагонал от всяка страна, за да се събере в областта на размножителните органи. Едно вдишване със коремно стягане ще напълни дъното на вашето енергийно езеро.

10. Накрая нежно коремно стягане при издишването ще върне енергията за съхранение в центъра на волята, зад пъпа.


--------------------------------------------------------


Дъхът на змията (Rattlesnake Breath)

1. Това е друга разновидност на огнения дъх, която издърпва енергията нагоре по гръбнака и във върха на главата. Може да се използва от мъжете за задържане на спермата, или от жените и мъжете за дълголетие и мъдрост. Визуализирайте змия с отворена уста. Устата и са вашите гениталии, а тялото и – вашия гръбнак. Опашката ѝ е вкоренена във вашето вътрешно око (зад 3-тото око), и стареейки, змията ще се удължава. (Има се предвид – докато вие стареете). (При напреднали практикуващи, опашката понякога се показва през теменната чакра, близо до косата.)

2. Направете огнения дъх, издърпвайки енергията през всички центрове на гръбнака, използвайки силни вдишвания през носа и стягане на корема. Дръжте тялото релаксирано. Не стягайте и не напрягайте тялото по никакъв начин. (При мъжете стегнатостта в тялото, особено в краката, често е предвестник на еякулация). Използвайте само силата на вдишванията, за да движите енергията нагоре.

3. Когато енергията достигне областта на сърцето, завъртете очи нагоре и назад в черепа. Продължавайте вдишванията и коремните контракции. Концентрирайте се във вдишване със задните синуси по времето, когато енергията се изкачи по гръбнака и ‘наводни’ уку зашурти във вътрешното око, което се намира близо до епифизата.

4. Енергията ще достигне своя климакс, като стане активна и вибрираща или пърхаща в епифизата, което ще отвори вътрешното око, когато сте готови. Това потрепване на епифизата освобождава удоволствие, добруване и увеличаване на мъдростта тип елексир в мозъка.
Неразбирането е втората стъпка към неразбирателството. Първата е нежеланието за разбиране.
Аватар
kopcap
Участник
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Май 02, 2009 11:11 am

Re: Други любими движения

Мнениеот ema » Пон Май 04, 2009 7:04 pm

Харесвам едни движения - Играта на петте животни от книга на Мантак Чиа и Тао Хуан.
Игра на елена, игра на тигъра, игра на мечката, игра на жерава и игра на маймуната.
Най - интересно ми се стори това, че когато веднъж правех играта на жерава, една приятелка ме беше наблюдавала и ме попита : "Какво правеше? Така много приличаше това на птица." Мислех си, че ситуацията е много конфузна :? Обаче по този начин се убедих, че движенията наистина са магически. :) За мен. :)
ema
 

Re: Други любими движения

Мнениеот kopcap » Пон Май 04, 2009 9:23 pm

Звучи интересно, ema, ще може ли и да опишеш това, ако не е проблем ;)
Неразбирането е втората стъпка към неразбирателството. Първата е нежеланието за разбиране.
Аватар
kopcap
Участник
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Май 02, 2009 11:11 am

Re: Други любими движения

Мнениеот ema » Вто Май 05, 2009 11:13 am

Игра на жерава
Застава се прав. Повдига се и се изпъва назад единия крак, двете ръце се изпъват в страни, като в същото време веждите се повдигат нагоре. Изпълнява се 14 пъти. Връщане в изходна позиция и същото се повтаря с другия крак. След това се сяда, краката са напред и събрани. Обхващат се стъпалата с длани и се повдигат последователно ляв и десен крак. По седем пъти на крак.
Това е играта. :)

В началото го правих автоматично. Като упражнение. Не обръщах особено голямо внимание - просто упражнение, като клякането и пресите, и останалите такива. Правех го редовно. През това време четях за релаксация, спиране на ВД и концентрация. Там дадените упражнения са различни. Само, че тая концентрация някак не ми се получаваше особено добре... :oops: Отвреме-навреме се замислях за нея и я "търсех". :D
Докато не стана така, че няколко пъти поред, докато броях, при изпълнение на "Играта на жерава" - така от самосебе си сякаш и постепенно - се чувствах, като птица, като жерав. И сега става - винаги. :)
Тя ме е гледала, докато аз се чувствам, като птица. Това е магическото. :)
ema
 

Re: Други любими движения

Мнениеот kopcap » Сря Май 06, 2009 12:52 am

Такива усещания са наистина страхотни. Супер!
Неразбирането е втората стъпка към неразбирателството. Първата е нежеланието за разбиране.
Аватар
kopcap
Участник
 
Мнения: 47
Регистриран на: Съб Май 02, 2009 11:11 am

Re: Други любими движения

Мнениеот ema » Сря Май 06, 2009 9:52 am

Кляканията, също не са така обикновени, както би си представил човек. Сигурно много движения са изпълнени с магически заряд, само трябва да се улови. :)
Клякане, като на децата. Доколкото си спомням също са на Мантак Чиа. В тях трябва да се усети нещо, като сила, или енергия. Едната, от които дърпа нагоре, а другата - надолу. Като е добре да се правят с лице към стена и близо до нея.
Между различните упражнения, правя едно седене, което смятам за мое откритие. Че е мое - немога да бъда сигурна, защото преди известно време си мислех, че съм открила мудрите. :? :oops: Оказа се, че те са доста по-старички.
За седенето- краката са свити в коленете, прибрани до тялото и кръстосани при глезените. Ходилата са допрени напълно на пода. Ръцете обгръщат коленете и са хванали дясната ръка - пръстите на ходилото на левия крак, а лявата на десния. Челото е допряно до коленете. Така седейки имам усещане за триъгълна пирамида. :)
ema
 

Re: Други любими движения

Мнениеот ema » Пон Май 11, 2009 11:38 am

Игра на маймуната
Сяда се върху дюшек, или нещо такова - удобно.
Упражнението се състои от три фази.
Първо се ляга по гръб. Ръцете са на пода до тялото. С дланите надолу. Вдигат се двата крака изпънати и едновременно нагоре. Без да се отлепва таза. Прави се седем пъти.
Второ -сяда се /изходна позиция/ и се ляга в положение за коремни преси, със застопорени крака. Изпълнява се седем пъти лягане- изправяне. Може и без да са застопорени краката, като се напредне.
Трето изходна позиция - пак седеж. Краката са широко разтворени. Ходилата се обхващат с длани и се пружинира последователно към ляв и десен крак. Отново по седем пъти. Като стремежът е челото да докосва коленете. Но без излишно напрягане. И постепенно.
:)
ema
 

Re: Други любими движения

Мнениеот Solitary_Hawk » Пон Май 11, 2009 5:22 pm

Твоите клякания ми напомниха за един комплекс упражнения, които някога правех. В него има нещо подобно:

Изображение

«Журавль перед взлетом»
ИП — стоим, ноги на ширине плеч, руки свободно опущены.
На вдохе разводим руки в стороны, слегка согнув в локтях, кисти согнуты внутрь, ладони повернуты друг к другу, пальцы расставлены.
На выдохе приседаем на полной стопе и одновременно опу¬скаем руки вперед и вниз, при этом кисти отогнуты назад, ладони раскрыты вперед, пальцы направлены вверх.
На вдохе встаем и одновременно разводим в стороны руки, как описано выше.
Повторяем упражнение 7 раз.

При выполнении упражнения концентрируем внимание на ды¬хании, представляя, что в груди как бы чередуются расширение и сжатие шара. При вставании стремимся представить, что под¬нимаем себя кистями, концентрируя внимание на тыльной сто¬роне кистей.
Аватар
Solitary_Hawk
Активно сънуващ
 
Мнения: 149
Регистриран на: Съб Мар 28, 2009 2:50 pm

Re: Други любими движения

Мнениеот ema » Пон Май 11, 2009 6:08 pm

По-скоро напомня на моята птица, но преди да играе. Просто се подготвя. :D
С картини е по-ясно - не всичко може да се изрази с думи.
ema
 

Следваща

Назад към Тенсегрити и други магически движения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron